Новини

„ТЕМАТА НА NOVA“: САМОТНИЦИ В РИСК

В новия документален епизод на „Темата на NOVA“ ще видим премълчани истории, скрити зад стигми, предразсъдъци и страх. Истории, които засягат всички нас като общество. Ако лично не сме застрашени обаче, свеждаме поглед. 

На всеки 100 хиляди души в България почти 2 000 са психично болни – от леки случаи до тежки заболявания. Големият проблем се появява при хората, чиито роднини напускат разклатения им живот и ги оставят сами. Кои са трудностите по пътя на самотниците в риск, разказват репортерът Ивета Шилигарова и операторите Димитър Василев и Кирил Тасев тази неделя.

Според Европейската психиатрична асоциация страната ни трябва да тича бързо, за да догони Европа, когато говорим за психично здраве. Добри практики от Франция засне в Париж кореспондентът на NOVA Петя Желева. Там голяма част от грижата е поверена на неправителствения сектор и са изградени мобилни екипи за бърза реакция.

Кога в България ще бъде готов новият Закон за социалните услуги, ще имаме ли скоро и Национална програма за психично здраве? Обществото ни има нужда от образование и зрялост в отношението си към различните. И институциите да заработят заедно.

Гледайте „Самотници в риск“ в „Темата на NOVA“  в неделя (20 януари) след централната емисия Новини по NOVA.

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!