Новини

ТВОРЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ В СРЕЩА „НА ПЪРВИЯ РЕД НА ИСТОРИЯТА“

Тази неделя (20 януари) документалната поредица на БНТ2 „На първия ред на историята“ среща зрителите с доц. Стефан Тъпанов – един от най-изявените реставратори у нас, университетски преподавател и  изследовател и с творчеството основоположника на Банската художествена школа и на прочутия зографски род на Молерите. Три  поколения творци - Тома Вишанов, синът му Димитър и внукът му Симеон, посвещават  55 години за изографисването на църквата "Света Троица" в Банско.
Документалната лента  на регионалния телевизионен център – Благоевград ни връща   250 години назад, във времето на една епоха, в която творчеството на гениалните зографи Молерите, е във своя  апогей и разкрива  величието на  възрожденското изкуство, запазено и до днес.
Иконописното наследство на Молерите се изучава в най-авторитетните европейски центрове за монументална живопис, а творбите им в Рилския манастир, Банско и в храмовете в Югозападна България и до днес крият загадки за специалистите.
Банските зографи надскачат каноните на теологическата схоластика и издигат човешкия копнеж към Бог. Лицата на техните светци са пълни с живот - земни, топли и чувствени - далеч от традиционните за средновековната иконопис аскетични образи.
Автори на  филма са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на лентата. Оператор е Димитър Балджиев.

Гледайте документалния филм
„На първия ред на историята: доц. Стефан Тъпанов с Молерите“
в неделя (20 януари) от 15:00 часа по БНТ2!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!