Responsive Ad Slot

Новини

Новини

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

четвъртък, 3 януари 2019 г.

/ by Кристиян Христов
Въпреки заявката на Министерство на здравеопазването, че с прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), сътресения в осигуряването на достъп до лечение на деца и възрастни в чужбина не се очакват, проблемите вече се трупат.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ алармираха, че от два, три месеца има сериозно забавяне и дори откази за лечение на българи в чужбина. Причината според тях се крие в недоверието към случващото се преструктуриране у нас. „В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК“, коментира пред БНР Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“.

Георгиева даде за примери с 5- и 9-годишни деца със сърдечни проблеми, на които е отказано лечение в Германия и в Румъния. „Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо – защото имаме прекалено много просрочия“, категорична е Пенка Георгиева.

По думите й проблеми ще има при терапиите на децата с левкемия. „Освен лечението на деца в чужбина, Фондът плаща медикаментите и на около 30 деца с тежки онкологични заболявания у нас. Те няма да могат да получат своите лекарства, защото това са медикаменти, които не са регистрирани и Касата не може да плаща. Плаща ги Фондът. Медицинските изделия, които плащаме за нашите деца в чужбина, също ги няма в позитивната листа на НЗОК“, допълни Георгиева.

Още в началото на ноември 2018 г. заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева бе категорична, че целта на преминаването на Фонда за лечение на деца в чужбина към бъдещата Мегаагенция, подчинена на НЗОК, е дейността за лечението на български граждани да бъде концентрирана на едно място, с което ще се избегне дублиране на функцията на институциите и разтакаване на чакащите за лечение в чужбина. По думите ѝ и в момента формулярите на всички деца минават през НЗОК, а логистиката е в полето на дейност на Фонда и точно това затруднява фунционирането на системата. Според пациентите обаче проблемът се корени в натрупаните задължения на Касата към чуждите здравноосигурителни фондове, които в началото на 2018 г. наброяваха 270 млн. лв. Оптимистината прогноза на здравният министър Кирил Ананиев е, че просрочените плащания ще бъдат изчистени до 2021 г.

Няма коментари

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Не пропускайте
TelevisionBG 2013-2019 © Всички права запазени.