Новини

Документална поредица на БНТ изследва измеренията на промяната

Документалната поредица „В кадър: 25 години демокрация“ продължава с филма „Емигрантски дневници”. Той ще бъде излъчен в понеделник /8 декември/ от 22:00 часа в ефира на БНТ1.


Филмът на Мария Чернева  ще припомни на зрителите най-големите емигрантски вълни от началото на демократичния преход. Те ще видят личната история на българи, живеещи от  години в други държави, както и коментара на анализатори и учени, които изследват миграционните потоци от и в България.

„Емигрантски дневници” дава ценни отговори на въпросите – какво тласна нашите сънародници да вземат това важно решение, как се чувстват днес и могат ли да оценят еднозначно избора си.

„Докато правех филма, за мен беше важно да разбера кои са най-засегнатите от миграцията. Оказа се, че това са децата. Изследване показва, че най-често от училище отпадат учениците, чиито родители са мигрирали и са ги оставили на грижите на баби, дядовци или лели. Да, тези деца имат свободата да притежават повече пари, но това лесно разваля техния морал и дисциплина”, заяви авторът на филма Мария Чернева.

Зрителите на БНТ ще разберат колко от населените места в България са опустели и в кои райони можем да говорим за демографски вакуум. И още –  кои са положителните ефекти от миграцията и колко български емигранти вече са се завърнали в родината си.

Поредицата на обществената медия изследва различните измерения на промяната: Как се срещнаха България и капитализмът? Как държавата се бореше с организираната престъпност? Кога и защо започна голямата миграция? Как бившата народна република промени своята външна политика? И как се измени културата ни през тези години? Тя включва архивни кадри, запазени единствено в Златния фонд на Българската национална телевизия. Продуцент на „В кадър: 25 години демокрация“ е Петя Тетевенска.

Припомняме, че интервютата, включени в проекта, както и телевизионните архиви от ключовите дати на прехода, зрителите могат да гледат и в интернет на promianata.bnt.bg.

Гледайте документалния филм „Емигрантски дневници”  в понеделник /8-ми декември/ от 22:00 часа, само по БНТ 1!

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!