Responsive Ad Slot

Новини

Новини

bTV Репортерите се завръща в ефир на 9 септември с филма „15 септември: Светът чисти заедно“

събота, 8 септември 2018 г.

/ by Кристиян Христов
Репортерът Илияна Димитрова и операторът Борис Пинтев представят идеята за голямото чистене директно от Естония

 bTV Репортерите се завръща в ефир с нови издания от 9 септември. Репортерът Илияна Димитрова и операторът Борис Пинтев представят филма за най-мащабната гражданска инициатива в света - „15 септември: Светът чисти заедно“ .

Екипът на bTV разказва как се е зародила идеята за голямото чистене директно от Естония. На 15 септември милиони хора от над 150 страни ще чистят заедно - пътища, паркове, плажове, гори и реки. Зелената вълна ще започне в Нова Зеландия в 10 часа сутринта местно време, ще премине през всички часови зони и ще приключи 36 часа по-късно на Хаваите, като междувременно ще достигне и България.

Всичко започва през 2007 г., когато малка група ентусиасти се събират с амбициозната цел да изчистят Естония. Тогава Райнер Ньолвак създава кампанията Let’s Do It, а първото голямо чистене се случва година по-късно.

От 2008 г. насам над 100 страни организират свои собствени дни за почистване. А в България чистим от 2011 година, като за целия период са се включили стотици хиляди доброволци и са събрани 86 000 тона отпадъци.

В чистенето в Естония от години има и българска следа. Докато баща им Пламен е на служебно пътуване до родния си Добрич, Миа, Теодор и майка им Кайди водят екипа на bTV до едно от любимите си места - на 50 км от Талин. Местността Виру Раба е с типична за Естония природа - съчетава гора с мочурища, блата и езера, в които децата плуват през лятото, но всяка година има нужда от почистване. 

Очаква се световното чистене на 15 септември да се превърне в най-голямата доброволческа акция в историята. А част от тази история ще бъде и инициативата  HYPERLINK "http://daizchistim.bg/" "Да изчистим България заедно" на bTV Media Group, която стана част от Световния ден на почистването тази година. Медийната група подписа меморандум и се присъедини към международната гражданска организация Let’s Do It Foundation.

Не пропускайте „15 септември: Светът чисти заедно“ - тази неделя, веднага след централната емисия на bTV Новините.

***
bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. е част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.

Няма коментари

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

Не пропускайте
TelevisionBG 2013-2019 © Всички права запазени.